Benden & Bizden Hikayeler

Ne yesek?

10 Ocak 2016 Pazar

Hayallerin gücü adına!


Saat 21:30
Uyku vakti, yataktayız oğlumla.
-Hadi kapat gözlerini oğlum, birlikte hayal kuralım.
-Hayır, hayal kurmak istemiyorum. Uyuyalım!

Normal karşıladığım bu durum aslında hayal gücü yeteneğinin geliştirilmesi gerektiğini belirten okul psikoloğundan gelen yazı ile benim için alarm durumunu aldı.
Neden şaşırmıştım ki? Gün içinde sık sık Ipad, TV izlemesine izin verdiğim ve çok nadiren birlikte oyun kurduğum oğlum için normal değil miydi bu durum?

Biraz araştırdım sonrasında, iyi bir hayal gücüne sahip çocukların daha mutlu, dikkatli ve hayattaki değişkenlere daha kolay ayak uydurabilen, sağlam yetişkinler olduğunu söylüyor uzmanlar. Hayal gücü ile birlikte artan yaratıcılığın sadece sanatta değil her anlamda; problem çözmede ve inovatif düşünmede etkili olduğunu da ekliyorlar.



Elimizde bir adet imajinasyon eksiği olan çocuk ve bir adet kurumsal anne var, ne yapacağız peki? İşte aşağıda bunlardan birkaçı...

Hikayeler anlatın:
Çok kaliteli, resimli kitaplara, videolara ihtiyacımız yok. 10 dakika ayırarak efsanevi hikayeler çıkarabiliriz ya da kendi çocukluğumuzdan kalma hikayeleri zihnimizin tozlu raflarından çıkararak bunları yeni bir nesile aktarabiliriz. Bu kolay mesela, her gece uyku seanslarında rahatlıkla uygulayabiliriz. Aman sonu acıklı biten hikayeleri unutalım olur mu? Mesela kibritçi kız!


Sanatla uğraştırın:
Malzemeden bağımsız, boyasın, çizsin, kazısın, inşa etsin.. Karışmayın ama kendi karar versin kaşı gözü nereye yerleştireceğine. Engellemeyelim minik Picasso'ları! :) Akşam yemeğini yaparken, arada bir direktif vererek kontrollü bir şekilde bir aktivite çıkar buradan, net!


Doğal ya da jenerik malzemeleri kullanın:
Bloklar, kum ya da hamur gibi malzemeler de çocukların hayal gücünü destekliyor. Tek başına anlamları yok ama sonsuz olasılıkta şekli ancak çocuğun hayal gücü ile alabiliyor. Kum yere dökülecekmiş, blokların sesi alt komşuyu rahatsız edecekmiş, düşünmeyeceğiz artık bunları... Herşeyi geçtim de bu kinetik kum dedikleri malzeme niye bu kadar pahalı? Adı üstünde kum!

Iç dünyasını besleyin:
TV, bilgisayar, iPad vb ile aşırı yüklemeden kaçının. Kendi halinde kaldığı zamanlar olmalı, daha az uyaran ile kendi görsellerini, kendi vizyonlarını oluşturmalılar. Akşamları yemek sonrası yayılma saatlerinde, yeni aldığım çadırında biraz zaman geçirse mesela? Kazan-Kazan olur mu?:) Tamam tamam daha yaratıcı olmalıyım : Büyük bir koliden çadırını kendi yaparken ona yardım edebilirim mesela, ya da dışarıdan topladığımız taş, yaprak vb malzemelerle ona bir hikaye kurdurabilirim... Onu YouTube'dan uzak tutabilmek buradaki asıl hedefim aslında..



Bunlar internetteki standart bir aramada çıkan birkaç güzel ipucu... Şanslıyım, çünkü benim hayal gücüm çok geniştir. Şanslıyım internet var, bu yolda uygulanabilecek bir sürü oyun ve öneri var. Bu durumda tek ihtiyacım; zaman, enerji ve istikrar... Hadi başlayalım o zaman!
I have a dream:)

2 yorum:

  1. Malzeme tamam, eleman tamam, e tespit te doğru (zaman enerji istikrar) .. Tek yol Kurumsal Anneye destek !!!

    YanıtlaSil